Het paard als spiegel

Wat is paarden-coaching?
Paarden-coaching is het coachen van mensen met behulp van een paard. Paarden spiegelen als geen ander het gedrag en de innerlijke toestanden van degene die met hem of haar in contact wordt gebracht. Dit doet een paard van nature.

Tegenwoordig wordt steeds meer duidelijk hoe deze aangeboren eigenschap van het paard ingezet kan worden ten behoeve van de innerlijke groei van de mens. Als een persoon bij het paard komt te staan, zal het paard allereerst het contact zoeken. Zodra dat is gelukt, neemt het paard automatisch spanning en andere (energetische) informatie van deze persoon over.

Wanneer kan paarden-coaching ingezet worden?
Paarden-coaching kan ingezet worden ten behoeve van de persoonlijke ontwikkeling en bewustwording van mensen in het algemeen. Dit kan op individueel niveau, in teamverband en als onderdeel van een bestaande training.

“Maar ik heb niks met paarden” Soms geven mensen op voorhand aan geen interesse te hebben in een paardencoachingssessie omdat ze ‘niks met paarden hebben’.

Paarden-coaching is een middel om tot persoonlijke bewustwording te komen en om antwoorden te vinden op persoonlijke thema’s.
Paarden-coaching is juist uniek omdat men buiten in een natuurlijke omgeving is en het paard voor veel mensen indrukwekkend en imposant is. Dit helpt de cliënt om in het ‘hier en nu’ te zijn; ideaal om uit de ratio te komen en naar het gevoel te gaan.

Ook mensen met angst voor paarden hoeven een paarden-coaching niet aan zich voorbij te laten gaan. We werken namelijk met paarden die 100% betrouwbaar zijn. Het gebeurt regelmatig dat mensen die vooraf aangegeven hebben angstig te zijn voor paarden, tijdens een sessie het paard niet meer los willen laten. Overigens is het de vraag waar de angst vandaan komt? Is het echt angst voor paarden of is het angst om de controle te verliezen?. Er wordt alleen gevraagd om ‘contact’ te maken met het paard; het is dus niet noodzakelijk om een paard aan te raken, laat staan om er op te zitten.

Paardenkracht
Werken met paarden is indrukwekkend: communiceren, afstemmen en verbinden. Het doel is om oprecht contact te maken met het paard. De interactie met het paard zorgt ervoor dat jouw onbewuste signalen direct zichtbaar zijn. Je leert te voelen EN daarbij congruent te zijn aan je gevoel. Te zijn wie je bent, gedrag en drijfveren zijn synchroon. Daardoor ga je authentiek en in het “nu” communiceren. Kan je met de paarden en hun systeem verbinden én afstemmen, kan je dat ook goed met mensen. Daarbij dwing je niks af of leg je niks op of krijg je niks mee: het paard beslist zelf, altijd. Jouw houding en gevoel en hoe het paard dat ervaart bepaald de interactie.

Hoe werkt dat dan paarden-coaching
Het paard reageert op de signalen die wij laten zien én voelen. Op een fysieke aanwijzing, bijvoorbeeld een beweging van onze handen/ hoofd. Op de signalen die wij met onze ogen en gezicht laten zien. Maar ook op de signalen die wij met ons gevoel uitstralen. Geven wij een fysieke aanwijzing aan het paard dat wij graag willen dat het paard meeloopt maar zijn wij heel bang dat het paard iets anders doet. Dan zal het paard niet meelopen. Ons gevoel geeft namelijk niet het vertrouwen aan het paard dat het ook daadwerkelijk vertrouwd is dat het kan meelopen. De signalen die dan uitgestraald worden zijn namelijk niet hetzelfde; niet congruent aan onszelf.

En wat moet een geluks-coach nu met een paard
Geluk is vooral jezelf kunnen en ook mogen zijn. Gewoon jij zoals je echt bent. Gewaardeerd als persoon met jouw energie, passie en totale kennis en kunde. In je werkelijke kracht staan en met passie je leven richting geven Je sterke kanten leren kennen helpt daarbij. Maar we worden van jongs af aan op onze fouten gewezen en meestal niet op wat we goed doen. Dus weten waar je wel goed in bent en waar jij je goed bij voelt is de basis van geluk ervaren. Dat is vaak onlosmakelijk verbonden aan wat je leuk vindt. Dat heeft de natuur zo bepaald. Van gelukkig zijn krijg je letterlijk energie van, je gaat ervan stralen en je bent niet meer bij te houden, je treft de ander met jouw energie in zijn hart!

Bewustworden
Het paard maakt ons bewust van onze gevoelens en blokkerende patronen. Het geeft ons weer zelfvertrouwen door zijn duidelijkheid en het vertrouwen dat het geeft. En dat is voor ieder mens de basis voor kracht en energie. Het paard leert ons weer congruent te zijn aan ons gevoel. Maar ook om duidelijk te zijn in de communicatie naar anderen. Hierdoor verloopt de interactie met onze medemens weer als vanzelf.

Nog vragen? Indien er nog vragen zijn over paarden-coaching of de mogelijkheden daarvan, neem dan gerust contact met ons op.

    Please publish modules in offcanvas position.